Decizia CCR 152/2020, prin care Curtea a stabilit că amenzile aplicate pentru nerespectarea ordonanţelor militare sunt neconstituţionale, a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că cei ce au primit amenzi le pot contesta în instanţă.
Termenul de 15 zile în care persoanele amendate pot formula plângeri împotriva procesului-verbal de constatatare a fost suspendat pe perioada stării de urgenţă şi începe să curgă de vineri.
Concret, aceştia se pot adresa judecătoriei din zona în care au fost amendaţi până în 2 iunie 2020, inclusiv, în condiţiile în care 30 mai va pica sâmbăta, 31 mai duminica, iar 1 iunie va fi zi de sărbătoare legală, astfel că termenul-limită se mută până pe 2 iunie.
În baza deciziei CCR, instanţa de judecată va anula procesele-verbale de contravenţie. Cei care au plătit deja amenzile îşi vor putea recupera banii de la stat, cu aceeaşi condiţie: să formuleze plângere contravenţională la judecătorie.
CCR a arătat, în motivarea deciziei prin care amenzile din perioada stării de urgenţă au fost declarate neconstituţionale, că legea nu întruneşte „exigenţele de claritate, precizie şi previzibilitate”, iar stabilirea contravenţiilor este lăsată, în mod arbitrar, la aprecierea agentului constatator, potrivit Mediafax.
Grefierii fac un apel la calm, pentru cei care vor veni să reia dosarele suspendate sau să conteste amenda din starea de urgenţă.
„La nivel naţional se vor repune pe rol zecile de mii de dosare suspendate, iar grefierii vor emite citaţii şi alte acte procedurale, după caz. (…) Lansăm un apel la calm, răbdare şi înţelegere din partea celor care vor lua contact cu noile realităţi din instante şi parchete şi recomandam sa fie păstrate în continuare regulile de distanţare socială”, transmit grefierii, printr-o informare a Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare.
Aceştia atrag atenţia că instanţele şi parchetele vor trece printr-o perioadă dificilă în ceea ce priveşte volumul de activitate şi numărul mare de oameni care le vor trece pragul.